piektdiena, 2009. gada 17. aprīlis

Nometne Lietuvā "Lietuvos atgaja"

Nometne Lietuvā " Lietuvos atgaja" aicina ārzemju lietuviešu ( arī mūsu skolas skolēnus, kuri nav lietuvieši) skolu skolēnus atpūsties vasarā kopā ar Lietuvas vienaudžiem.
Zelvas nometne- pils. Vievis( apm. 50 km no Viļņas)
17.- 23. jūnijs
26. jūlijs- 4. augusts
6.-15. augusts
17.-26. augusts
Skolēnu vecums 9- 12 gadi.
Smarliūnu nometne- Lazdiju rajonā( pie pils. Veisieju, apm. 160 km no Viļņas)
21.-30. jūnijs
2.- 11. jūlijs
13.-22. jūlijs
24. jūlijs- 2. augusts
4.-13. augusts
15.-24. augusts
Skolēnu vecums 10-17 gadi.
Informāc.: www.latgaja.lt
vai jautāt sk. Regīnai
Stovykla ,,Lietuvos atgaja“ kviečia visus užsienio lietuvius praleisti įsimintiną vasarą kartu su Lietuvoje gyvenančiais bendraamžiais, prisiminti lietuvių kalbą ir naujai, kūrybiškai atrasti senolių papročius bei tradicijas.

Kas yra Atgaja?

Stovykla gyvuoja nuo 1993 metų ir turi sukaupusi didelę patirtį. „Lietuvos atgaja“ pirmiausia buvo skirta užsienio lietuvių vaikams. Stovykloje puoselėjamas tautiškumas, lietuviška aplinka tobulina kalbinius įgūdžius, stovyklautojai įgyja kultūrinio bendradarbiavimo patirties. Kaip pažymi patys stovyklautojai bei lituanistinių mokyklų mokytojai, „Lietuvos Atgaja” ypatingai vertinga savo kultūrine programa.
Pastaraisiais metais stovykla tapo ypač populiari ir tarp Lietuvos vaikų. Taigi stovyklaudami su Lietuvos vaikais užsienio lietuvių vaikai turi galimybę įsigyti naujų draugų Lietuvoje.
,, Ši stovykla „pririšo” mane prie Lietuvos - šalies, iš kurios išvykau prieš aštuonerius metus, ir esu tikra, kad tas „raištelis” niekada nenutrūks.“ (Aistė Katkutė, Šveicarija)

Ką mes čia veikiame?

Atgaja – tai kūrybinė, meninė, teatrinė stovykla, kurioje vaikai skatinami naujai atrasti ir suprasti lietuviškus papročius, tradicijas, liaudies meną ir istoriją. Jauna, iniciatyvi vadovų komanda stengiasi sukurti intensyvią, visus vaikus įtraukiančią ir padedančią atsiskleisti programą. Kiekviena diena turi savo temą, kurią bandoma pateikti įdomiais žaidimais, bendrais vaidinimais, netradiciniais dailės ar liaudies muzikos užsiėmimais. Vaikai kartu su vadovais sudaro didelę šeimą, kuri skatina ugdyti vaiko kūrybinę saviraišką, bendravimą ir bendradarbiavimą – tikrąsias vertybes, reikalingas formuojantis savarankiškai ir laisvai asmenybei. Sakmės, pasakos, liaudiški šokiai, lietuviškos sutartinės tampa stovyklos pagrindu, į kurį bandoma pažvelgti šiuolaikinio vaiko žvilgsniu.
Čia nėra laiko liūdėti ir nuobodžiauti, nes nuolat sukiesi stovyklos įvykių sūkuryje. Per trumpą laiką spėjama aprėpti svarbiausias metų šventes, nukeliauti nuo dangaus iki požemio sutinkant mitines būtybes ar išbandyti gabumus kino, teatro, scenos meno srityse. Čia ir piešimas, lankstymas, karpymas, lipdymas, karoliukų vėrimas ar vilnos vėlimas. Čia mitologinių personažų kostiumų kūrimas vaidinimui ar orientacinės varžybos ieškant pinčiuko paslėptų lobių, talentų vakaronė pasakų personažams ar tradicinė kermošiaus mugė, kurioje mainomasi vaikų sukurtais darbeliais. O taip pat tradicinis laužas su atgajietiškomis dainomis ir bendras ,,šeimos vakaras“ žvakių šviesoje... Visa tai padeda kiekvienam pažinti savo senolių kraštą, pajusti lietuvišką žavesį bei susirasti tikrų draugų visam gyvenimui.
,,Pati būdama stovyklos talentų vakare, buvau sužavėta, kad visiems vaikams sudaryta puiki proga pasireikšti ir atrasti savyje paslėptus gebėjimus, ko kartais mokykloje nesugebame padaryti.“(Jolanta Jonušonytė, Punskas)

Kas dirba su vaikais?

Ypatingą dėmesį skiriame vadovų atrankai ir parengimui. Vadovais dirba akademinis jaunimas. Kiekvienos pamainos vadovų komanda - kūrybinga ir išradinga, atsakinga ir rūpestinga. Tėveliai gali būti ramūs dėl vaikų saugumo. Vieno vadovo atsakomybėje - 6 -7 vaikai. Vadovai kartu su vaikais gyvena, žaidžia, ruošiasi pasirodymams ir juose dalyvauja, todėl tarp vadovų ir vaikų nėra didelio atotrūkio. Stovykloje vyrauja šiltas ir nuoširdus vaikų ir vadovų bendravimas ir bendradarbiavimas. Bendraujama lietuvių kalba.

Kaip mes bendraujame?

Stovykloje skatiname bendravimą lietuvių kalba. Tačiau kviečiame ir tuos, kurie savo gimtąją kalbą jau primiršo ir norėtų patobulinti lietuvių kalbos žinias. Stovyklavimas Atgajoje – tai puikus būdas ,,prisirišti“ prie Lietuvos, jos kalbos ir naujų draugų, kurie išlieka ir išvykus po vasaros atostogų.

Kaip mes gyvename?

„Atgajos“ stovykloje vaikų grupės vadinamos šeimomis - šeimynomis. Kaip ir didelėse lietuviškose šeimose, taip ir stovyklos grupėse - vaikų amžius labai įvairus - nuo 10 iki 17 m. Šeimynoje gyvena vaikai iš skirtingų vietovių, kad stovyklautojo pažinčių ir interesų ratas taptų kuo platesnis bei įvairesnis. Vieną šeimą sudaro apie 20 stovyklautojų. Vienoje pamainoje būna 4-5 stovyklautojų šeimos. Gyvendami kartu, stovyklautojai ypatingai susidraugauja, o visi bendroje veikloje, stovyklos bendruomenę suvokia kaip didelę šeimą. Drauge su vaikais vienoje šeimoje (net viename kambaryje) gyvena po vieną vadovą. Vieno vadovo atsakomybėje - 6 -7 vaikai. Tai leidžia sudaryti saugią aplinką.
Abiejose stovyklavietėse - geros gyvenimo sąlygos. Stovyklautojai gyvena kambariuose atskirai mergaitės ir berniukai, mišriai pagal amžių, pagal lietuvių k. mokėjimą, mišriai pagal gyvenamą vietą.
Smarliūnų stovyklavietėje gyvename viename dideliame pastate. Kambariuose po 6-8 vaikus. Kiekvienas kambarys turi atskirą dušą ir tualetą. Zelvoje yra daugiau pastatų ir gyvenamųjų kambarių, todėl vaikai gyvena vidutiniškai po 4 – 5. Zelvoje įrengti keturi skirtingo dydžio mediniai dviaukščiai namukai, kurių kiekvienas turi dušą ir tualetą. Abi stovyklavietės turi atskirai įrengtą virtuvę, kurioje užtikrinamas vietoje gaminamas, pilnavertis maitinimas. Teritorija uždara ir saugi. Šalia stovyklaviečių yra vandens telkiniai. Lietui lyjant – veikla gali vykti viduje – didesnėse atskirose patalpose.

Kaip patekti į stovyklą?

Šiemet rengiama 10 skirtingų pamainų, turinčių savas temas, pagal kurias kuriamos dienos programos. Stovykla įsikūrusi dviejose stovyklavietėse. Siūlome šias pamainas:

Zelvos stovyklavietėje, įsikūrusioje šalia Vievio, apie 50 km nuoVilniaus:

1.2009 06 17 – 23 ,,PASAKOS IR LEGENDOS“ (skirta 9 – 12m. vaikams)
2.2009 07 26 – 08 04 ,,MENŲ“
3.2009 08 06 – 15 MITOLOGINĖ ,,NUO DANGAUS IKI POŽEMIO“
4.2009 08 17 – 26 ,,KALENDORINIŲ IR ŠEIMOS ŠVENČIŲ“
Smarliūnų stovyklavietėje, įsikūrusioje Lazdijų rajone šalia Veisiejų, apie 160 km nuo Vilniaus:

1.2009 06 21 – 30 ,,TEATRO“
2.2009 07 02 – 11 ,,KALENDORINIŲ ŠVENČIŲ“
3.2009 07 13 – 22 ,,MAGIJOS VERPETAI“
4.2009 07 24 – 08 02 MITOLOGINĖ ,,NUO DANGAUS IKI POŽEMIO“
5.2009 08 04 – 13 ,,MENŲ“
6.2009 08 15 – 24 ,,PASAKOS IR LEGENDOS“

Į visas pamainas, (išskyrus pirmąją ,,Pasakų ir legendų“ Zelvoje) kviečiami 10 – 17m. amžiaus vaikai.

Registracija į stovyklą jau prasidėjo. Daugiau informacijos rasite ir užsiregistruoti galite adresu www.latgaja.lt.


Visa informacija dėl registracijos ir kelialalapių įsigijimo Vilniuje:
tel.: (8- 5) 268-58-44, mob. tel.: (8-685) 20860 el.paštas: latgaja@gmail.com
Mus rasite ir internete: www.latgaja.lt

Maloniai kviečiame stovyklauti!

„Lietuvos atgaja“ – šauniausia ir geriausia atostogų vieta visiems vaikams.



Su pagarba


Stovyklos steigėja Aušra Lasauskaitė

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru