otrdiena, 2009. gada 7. aprīlis

Skolotāji neizpratnē par skolotāju kongresu

2. aprīļa skolotāju protesta gājienā aptaujāju apmēram 20 dažādu skolu pedagogu par Latvijas Skolotāju kongresu un nesaņēmu nevienu pozitīvu viedokli vien neizpratni par šo īpatnējo organizāciju. "Kas viņus ir deleģējis izteikt viedokli skolotāju vārdā? Kā vispār notiek izvirzīšana šim kongresam," bija neizpratnē aptaujātie skolotāji.
Arī Neatkarīgā Rīta avīze interesējoties par pēdējo skolotāja kongresa vārdā izteikto paziņojumu, sagatavojusi rakstu. Te daži fragmenti:
"Arodbiedrības(Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība LIZDA) priekšsēdētājas vietnieks Jānis Krastiņš atzīst – ne visi skolotāji gājienu atbalsta, tomēr vairākums pirmorganizāciju pieņēmušas lēmumu, ka šāds protests ir nepieciešams. Atbalstu gājienam izteikuši gan skolu direktori, gan vecāku apvienība VISI, gan mediķi, kā arī citu jomu pārstāvji, bet nodibinājums Latvijas Skolotāju kongress (LSK) nostājies pretējā frontē. LSK apgalvo, ka pēdējo dienu laikā valde ir saņēmusi daudzu vecāku, uzņēmēju un kongresa delegātu neizpratni "par LIZDA bezatbildīgo rīcību, kura savu pasivitāti daudzu gadu garumā tagad cenšas piesegt ar vieglprātīgiem aicinājumiem 2. aprīlī rīkot ielu gājienus". No kā un cik tieši šādu vēstuļu ir bijis, LSK nespēja atbildēt, taču tas valdei licis izdarīt secinājumu, ka "pēdējo 18 gadu garumā streiki nebūt nav uzrādījuši efektivitāti, vien vairojuši tautas uzticību zaudējušo politiķu vēlmi sašķelt tautu".
Diemžēl LSK priekšsēdētājs Edgars Kramiņš pagājušās nedēļas nogalē devies uz ārzemēm, tāpēc Neatkarīgajai ar šā viedokļa autoru sazināties neizdevās. Vēl janvāra sākumā, veidojot kongresa valdi, LSK par savu mērķi deklarēja visu valsts izglītības darbinieku apvienošanu un apņēmās uzsākt darbu pie labākas sabiedrības audzināšanas, sākot jau ar pašiem skolotājiem. "Mums ir neskaitāmas sabiedriskās organizācijas Latvijā, bet normāli būtu tā, ka ir viena liela savienība, kurā ietilpst dažādas asociācijas – tas būtu ideālais modelis," uzsvēra E. Kramiņš. Pastāvošās arodbiedrības un asociācijas pauž atbalstu šāda veida iniciatīvai, taču norāda, ka aktīvu dalību kongresā uzņemties negrasās, jo tās, tāpat kā Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierēdņi, saņēmušas uzaicinājumu piedalīties... viesa statusā.
LIZDA secina, ka LSK nekādu sadarbību veidot nevēlas, un pauž neizpratni par šādu soli, jo arodbiedrība būtu ietekmīgs partneris – tās pamatā ir 1545 pirmorganizācijas, kuras regulāri pulcē ap 45 000 skolotāju. "Viņi ir sūtījuši aicinājumus izglītības pārvaldēm, kur nosoda mūs. Sevišķi patīkami bija izlasīt, ka mēs 18 gadu laikā neesam neko darījuši. Nezinu, varbūt šie cilvēki ir dzīvojuši kaut kur citur, bet viņiem vajadzētu redzēt, kā ir pieaugusi viņu alga, pateicoties arodbiedrības aktivitātēm," norāda LIZDA priekšsēdētājas vietnieks J. Krastiņš."
"Ar aizdomām uz LSK raugās arī IZM, uzsverot, ka ministrija esot atvērta jauniem priekšlikumiem, tāpēc šāda negatīva nostāja ir pārsteigums. Neuzticību raisa arī fakts, ka E. Kramiņš nesen izslēgts no partijas Jaunais laiks, ko apstiprina arī tās ģenerālsekretārs Ēriks Škapars: "Viņš pārkāpa dažus ētikas kodeksa punktus, un mēs bijām spiesti viņu izslēgt.""

http://www.nra.lv/zinas/19809-skolotaju-kongress-pret-skolotaju-protestiem.htm?act=show_comments#comments

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru