piektdiena, 2009. gada 24. aprīlis

Par mūzikas skolām - dārgāk

Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas deputāti atbalstīja Rīgas domes Kultūras departamenta ierosinājumu no 1.septembra paaugstināt mācību maksu Rīgas mūzikas un mākslas skolās par 3 latiem mēnesī.



Lai nodrošinātu profesionālās ievirzes pamatizglītības programmu īstenošanu, ikmēneša mācību maksu no septembra paredzēts noteikt 7 latu apmērā, Maruta Bukleviča, Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.


Mācību maksa Rīgas mūzikas un mākslas skolas audzēkņiem profesionālās ievirzes izglītības programmās līdz šim ir bijusi 4 lati mēnesī. Tā ir bijusi nemainīga jau vairāk nekā piecus gadus un ir viena no zemākajām Latvijas kultūrizglītības sistēmā. Piemēram, Jūrmalas mūzikas skolā mēneša maksa sasniedz 15 latus.

Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle sacīja, ka šis ir smags un nepieciešams risinājums ekonomisku apsvērumu dēļ. Viņa atgādināja, ka arī turpmāk plānots saglabāt atvieglojumus daudzbērnu ģimeņu un trūcīgo ģimeņu atvasēm. Viņa arī piezīmēja, ka vienlaikus jau šobrīd ir daudz gadījumu, kad vecāki ir gatavi par vienu mācību nodarbību maksāt pasniedzējam tādu summu, kāda ir turpmāk plānotā mēneša mācību maksa pašvaldības mūzikas un mākslas skolās. Šobrīd mācību maksa veido 7,8%, pēc palielinājuma - 13,7% no kopīgā skolu budžeta.
Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komitejas priekšsēdētājas vietnieks Imants Kalniņš (TP), kas ir arī Augusta Dombrovska mūzikas skolas direktors, atzina, ka lēmumu nākas pieņemt ļoti sarežģītā laikā, bet, viņaprāt, to vajadzēja pieņemt jau krietni vien iepriekš. I.Kalniņš izteica cerību, ka audzēkņus mācību maksas paaugstināšanas dēļ skolas nezaudēs. Tam par apliecinājumu kalpo arī pilsētas mūzikas skolu direktoru veiktā aptauja vecāku vidū.

Gala lēmums šajā jautājumā jāpieņem Rīgas domes sēdē.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru