trešdiena, 2009. gada 18. februāris

Šosestdien Rīgā koučinga nedēļa!

Vienam skolotājam bija jāmāca teicamnieki, bet tie viņam tika raksturoti kā nesekmīgi. Otram skolotājam klasē bija sapulcināti patiesi nesekmīgi skolēni, bet viņam tika nodota informācija, ka skolēni ir ļoti apzinīgi un čakli. Kad pēc pusgada mācībām salīdzināja abu klašu sekmes, atklājās, ka bijušajiem teicamniekiem rādītāji bija kļuvuši uz pusi sliktāki. Savukārt nesekmīgie, kam skolotājs bija ticējis: "Viņi taču ir teicamnieki!" un šo ticību modinājis arī bērnos, savus mācību sasniegumus bija uzlabojuši par 50 procentiem.
Šis citāts ir ņemts no interneta vietnes http://lv.lv/body_print.php?id=187792, kurā stāstīts par to, ka Rīgas Ekonomikas augstskolā21. februārī notiks pirmā Starptautiskās Koučinga federācijas nodaļas Latvijā rīkotā “Latvian Coaching week” jeb nedēļa, kuras laikā tiks piedāvātas koučinga (coaching) meistarklases un semināri. Tos vadīs ārvalstu un Latvijas koučinga speciālisti dažādās jomās, piemēram, notiks nodarbības, kas paredzētas personālvadības speciālistiem, praktizējošiem koučiem, psihologiem, pedagogiem, vecākiem un citiem. Organizatori sola, ka pasākums būs interesants: "Koučingu vajadzētu redzēt klātienē, jo tā vairāk ir prakse nekā teorija. Tiesa - skatītājiem jārēķinās ar desmit latu lielu ieejas maksu."
Mūsu valstī vārds un jēdziens „koučings” (no angļu vārda coaching – treniņš) pagaidām vēl nav plaši pazīstams. Kaut gan biznesa vidē pieprasījums pēc tā izplatās neiedomājami intensīvi.
Koučings, kā līderu jaunā attīstības un apmācības forma parādījās 1980. gadu sākumā. Sākotnēji šis termins nozīmēja īpašu treniņu formu sportistiem, kuri pretendē uz izciliem rezultātiem. Vēlāk koučings, kā augstu mērķu sasniegšanas efektīva metode, nonāca pie veiksmīgiem jauniem biznesmeņiem, politiķiem un sabiedriskajiem darbiniekiem. Koučings sāka spēlēt svarīgu lomu biznesā un ilgu laiku bija tikai augstākā līmeņa vadītāju privilēģija.
Koučings – spēcīgs top-menedžeru personiskās attīstības instruments, kas ir vērsts uz biznesa efektivitātes paaugstināšanu. Tas maksimāli atver cilvēka potenciālu. Viņš nemāca, bet palīdz ātri apmācīties.
Koučs – eksperts, kurš māk uzdot spēcīgus jautājumus. Šādi jautājumi atklāj problēmas būtību, palīdz to apzināties un stimulē mācīties un rīkoties.
Koučs ir speciālists, kas palīdz cilvēkam formulēt savu mērķi un atrast veidus, kā to ātrāk un efektīvāk sasniegt. Ja, piemēram, sportā mērķi ir skaidrāk definējami, tad dažkārt privātajā jomā un biznesā cilvēkam jāpalīdz saprast, kādas ir tās vēlmes un virsotnes, ko viņš vēlas sasniegt. Speciālists, izmantojot dažādas tehnikas, sarunas gaitā ar klientu to viņam palīdz noteikt un tad pavada viņu šajā attīstības ceļā. Koučinga procesā starp speciālistu (kouču) un klientu risinās vairākas sarunu sērijas, kas palīdz klientam apzināt savas iespējas, saprast savu lomu vai uzdevumu un uzņemties atbildību par turpmākajām darbībām. Citiem vārdiem, koučs ir speciālists, kurš ar mērķtiecīgiem jautājumiem atmodina apziņu un vēlmi darboties.
Vēl par koučingu īsi, bet interesanti lasiet: http://www.mindstorm.lv/index.php?option=com_content&view=article&id=67:jaunumi-kouinga-raksts&catid=45:jaunumi&Itemid=58

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru