trešdiena, 2009. gada 25. marts

Grāmatu nodokli neļauj samazināt SVF

Kultūras ministrs Ints Dālderis uzskata, ka grāmatām jāpiemēro pazeminātā PVN likme, jo tā ir vienīgā iespēja, kā saglabāt grāmatniecību latviešu valodā. Atgādinām, ka Ivara Godmaņa (LPP/LC) valdība rosināja palielināt PVN likmi grāmatizdevējiem no 5% līdz 21% ar mērķi palielināt budžeta izdevumus. To atbalstīja Saeima.

Likmes palielinājums esot samazinājis apgrozījumu grāmatnīcās pat par 40%, kas krietni pārsniedz vispārējos ekonomikas lejupslīdes tempus, atzīts ministra un grāmatizdevēju tikšanās laikā trešdien. Arī finanšu eksperti atzinuši, ka „lasīšanas nodoklis” nav devis gaidītos ieņēmumus valsts budžetā un pašreizējie aprēķini rāda, ka ienākumi no grāmatu tirdzniecības būtu lielāki, ja būtu saglabāta 5% PVN likme, secinājusi Kultūras ministrija (KM).
“Uz atpakaļsoli mēs pašreiz varam necerēt, būtu svarīgi vienoties ar Valūtas fondu, ka tas neliek spert vēl vienu soli uz priekšu, kur Godmaņa valdība šādu iespēju ir pieļāvusi,” teica ministru prezidents Valdis Dombrovskis.
Vidējā PVN likme grāmatām Eiropas Savienībā svārstās ap 8% robežu. Kā liecinot Zviedrijas pieredze, kur pēc ilgstošām diskusijām valdība 2002. gadā 25% PVN likmi pazemināja uz 6%, strauji pieauga gan grāmatu tirdzniecības apjomi, gan jaunu nosaukumu skaits, turklāt tieši vietējo autoru darbiem.
Latvijas Grāmatnieku ģildes apkopotie dati uzrāda dramatisku apgrozījuma kritumu grāmatnīcās šā gada pirmajos trīs mēnešos – aptaujājot Latvijas 12 lielākās grāmatu tirgotavas secināts, ka 2009. gada janvārī apgrozījums ir par 29% mazāks nekā pērnā gada janvārī, šā gada februārī – jau par 36,58%, bet martā prognozētais apgrozījuma kritums jau sasniedz 40% samazinājumu attiecībā pret 2008. gada marta rādītājiem.
Izdots arī daudz mazāk grāmatu.
Vairāk lasiet: http://www.diena.lv/lat/politics/hot/kulturas-ministrs-jaatjauno-pazeminata-pvn-likme-gramatam

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru