piektdiena, 2009. gada 27. marts

Kāpēc jāslēdz mazās skolas?

Redzot, kas notiek ar Katastrofu medicīnas centru un tā ilggadējo vadītāju Mārtiņu Šicu, gribas vēl reiz jautāt arī par izglītības sistēmu - kam un kāpēc ir izdevīgi likvidēt mazās skolas (iespējams, arī mūsējo)? Vai no dāsnā Pasaules bankas 280 miljonu latu kredīta, kas paredzēts vienotas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta infrastruktūras un skolas autobusu sistēmas izveidei, neatleks zelta skaidas tā dalītājiem? Vai tiešām tas ir skolēnu, vai veiklu naudas dalītāju interesēs?
Mārtiņam Šicam, kurš atteicās iziet uz kompromisu ar savu sirdsapziņu, nācās ar to maksāt ar savu veselību un nonākšanu reanimācijas nodaļā. Kas īsti notiek ar naudu, kas paredzēta skolas autobusiem? Vai mazās skolas patiešām varētu būt ziedojums uz lielās naudas altāra?

Lasiet un domājiet paši. Šeit bezkaislīga aģentūras LETA ziņa.
Pasaules Bankas aizdevumu plāno novirzīt neatliekamās palīdzības dienestam un skolas autobusu sistēmai
Publicēta: 11:58 29.01.2009.
Rīga, 29.janv., LETA. Pasaules Bankas saņemtais aizdevums varētu tikt izmantots vienotas neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta infrastruktūras un skolas autobusu sistēmas izveidei.
Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) vakar vakarā tikās ar Pasaules Bankas ekspertu grupu, kura ieradusies Latvijā, lai iepazītos un izvērtētu situāciju izglītības, veselības un valsts pārvaldes reformu jomā, aģentūru LETA informēja premjera padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Krists Leiškalns.
Godmanis informēja Pasaules Bankas ekspertus par valdības pieņemtajiem lēmumiem veselības reformas sākšanai, kā arī par plānoto izglītības reformas struktūru.
Pasaules Banka ir viena no organizācijām, kura Latvijai sniedz starptautisko aizdevumu, un tās prioritāšu galvgalī ir efektīvas izglītības, veselības un valsts pārvaldes sistēmas izveide.
Godmanis ar Pasaules Bankas ekspertiem pārrunāja iespējamos 400 miljonu eiro (280 miljonu latu) aizdevuma izlietojuma mērķus, novirzot tos izglītības un veselības sistēmas pilnveidošanai.
Tāpat premjers rosināja, ka aizdevumu varētu izmantot valsts mēroga vienota Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveidei, nodrošinot to ar atbilstošu speciālo, tostarp gaisa, transportu.
Savukārt, lai pilnveidotu izglītības sistēmu un nodrošinātu izglītības pieejamību Latvijas reģionos pēc mazo skolu optimizācijas, daļa no līdzekļiem būtu jānovirza autobusu iegādei, kas visā Latvijas teritorijā nodrošinātu skolēnu vešanu no dzīvesvietas uz mācību iestādi.
Godmanis un Pasaules Bankas eksperti vienojās, ka Latvija regulāri informēs ekspertus par plānotajiem un veiktajiem pasākumiem veselības un izglītības jomā, kā arī saņems Pasaules Bankas rekomendācijas.
LETA jau ziņoja, ka iepriekš tika publiskots starptautiskā aizdevuma Latvijai precīzs piešķiršanas grafiks.
Kopumā Latvijai būs pieejami 7,5 miljardi eiro (5,25 miljardi latu).
Eiropas Komisijas 2009.gada piešķirtais finansējums Latvijai būs 2,9 miljardi eiro (2,03 miljardi latu), 2010.gadā tiks piešķirti 100 miljoni eiro (70 miljoni latu), bet 2011.gadā - arī 100 miljoni eiro.
Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) 2009.gada piešķirtais finansējums Latvijai būs 1,2 miljardi eiro (0,84 miljardi latu), 2010.gadā tiks piešķirti 400 miljoni eiro (280 miljoni latu), bet 2011.gadā - arī 100 miljoni eiro.
Ziemeļvalstis - Dānija, Zviedrija, Somija un Norvēģija - 2010.gadā piešķirs 1,8 miljardus eiro (1,26 miljardus latu).
Pasaules Bankas 2009.gada piešķirtais finansējums Latvijai būs 200 miljoni eiro (140 miljoni latu), bet 2011.gadā - arī 200 miljoni eiro.
Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, Čehijas, Polijas un Igaunijas sniegtais finansiālais atbalsts Latvijai 2009.gadā būs 200 miljoni eiro, bet 2010.gadā - 300 miljoni eiro (210 miljoni latu).
Jau ziņots, ka pagājušā gada 29.decembrī Valsts kases kontā tika saņemta SVF aizdevuma pirmā daļa - 589,57 miljoni eiro (414,35 miljoni latu).
Jānis Bagātais LETA,
29.01.2009

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru