trešdiena, 2009. gada 18. marts

Saeimā diskutēs par skolu finansējumu

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien diskutēs par izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu un pedagogu darba samaksas finansēšanas principa "nauda seko skolēnam" ieviešanu.
Kā skaidro Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš (ZZS), klīst baumas par 100 vai pat 150 mazo skolu slēgšanu un tas rada paniku gan skolotājos, gan bērnu vecākos. Ministre Tatjana Koķe (ZZS) jau iepriekš apliecinājusi, ka darīs visu iespējamo, lai nelielās skolas neslēgtu, tāpēc komisijas sēdē deputāti vēlas dzirdēt konkrētus variantus, lai skolas varētu turpināt darbu.
Strazdiņš arī norāda, ka jādomā arī par skolu darba kvalitātes uzlabošanu. Ieviešot principu "nauda seko skolēnam", skolas un pedagogi būtu spiesti pievērsties sava darba rezultātu uzlabošanai. Lai piesaistītu audzēkņus, skolām programmas būs jāīsteno kvalitatīvi un jākļūst par autoritātēm vecāku acīs, uzskata Strazdiņš.
Lai diskutētu par principa "nauda seko skolēnam" ieviešanu, uz Saeimas komisijas sēdi aicināti Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas pārstāvji, kā arī Rēzeknes, Balvu un Ludzas pašvaldību un skolu pārstāvji.
Princips "nauda seko skolēnam" paredz, ka finansējumu skolām piešķirs atkarībā no skolēnu skaita.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru