ceturtdiena, 2009. gada 12. marts

Koķe saglabā ministres krēslu

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), turpinot darbu arī jaunajā valdībā, apņēmusies turpināt iesāktos darbus, nesolot jaunas iniciatīvas izglītībā.
"Īpaši uz jauninājumiem es neiešu, jo ir ļoti daudz nopietnu uzdevumu, kas ir secīgi, konsekventi un sabiedrībai saprotami jāīsteno," uzsvēra Koķe, norādot, ka finanšu samazinājums izglītības nozarei neļauj ieguldīt līdzekļus tās attīstīšanai.
"Taču tas nenozīmē, ka mēs neliekam kvalitātes mērķus. Mēs to darām," viņa piebilda.
Starp iesāktajiem darbiem, ko ministre plāno turpināt, ir gan skolu tīkla sakārtošana un profesionālo izglītības programmu pārstrukturizācija, gan arī Izglītības un zinātnes ministrijas centrālā aparāta un tās padotībā esošo aģentūru reorganizācija.
Paralēli tam nopietns uzdevums būs arī valsts pētījumu programmu izvērtēšana, jo šogad beidzas iepriekšējos gados iesāktās pētījumu programmas un nepieciešams definēt jaunos pētījumu virzienos, orientējoties uz pašreizējo situāciju valstī.
Koķe arī apņēmusies ar Eiropas struktūrfondu palīdzību meklēt iespējas, kā kompensēt pedagogu algu samazinājumu, kas, kā ziņots, būs 20% apmērā. Patlaban jau dabaszinātņu skolotāji var pretendēt uz mērķstipendijām, un uz atbalstu varēs pretendēt arī skolotāji, kas strādā ar bērniem ar mācīšanās grūtībām.
Jau ziņots, ka Saeima šodien ārkārtas sēdē apstiprināja Ministru prezidenta Valda Dombrovska (JL) veidoto valdību, kurā Koķe saglabās izglītības un zinātnes ministres amatu, kuru viņa ieņem kopš 2007.gada 20.decembra.
Koķe dzimusi 1955.gada 9.maijā Rīgā, precējusies - vīrs Valērijs Koķis, meita - Inese.
Koķe 1973.gadā beigusi Rīgas 50.vidusskolu, bet 1978.gadā - Latvijas Valsts universitātes (LVU) Svešvalodu fakultāti angļu valodas un literatūras specialitātē. No 1983.gada līdz 1986.gadam mācījusies LVU Pedagoģijas un psiholoģijas katedrā, pedagoģijas aspirantūrā. 1993.gadā ieguvusi pedagoģijas zinātņu doktora grādu.
1991.gadā stažējusies Stokholmas universitātes Starptautiskās izglītības institūtā, bet 1995.gadā praktisko pieredzi apguvusi Londonas universitātes Izglītības institūtā. Tajā pašā gadā Koķe aizstāvējusi pedagoģijas doktora zinātnisko disertāciju.
No 1978. līdz 1980.gadam Koķe strādāja par angļu valodas pasniedzēju Rīgas Elektromehāniskajā tehnikumā, bet no 1983. līdz 1996.gadam bija Latvijas Universitātes (LU) Pedagoģijas un psiholoģijas katedras aspirante, vēlāk - vecākā pasniedzēja un docente.
No 1991. līdz 1993.gadam Koķe bija granta darbu vadītāja par tematu "Pedagoģiskās tehnoloģijas pedagoģijas kursā LU studentiem".
No 1996. līdz 1997.gadam Koķe bija starptautiskās zinātnieku grupas locekle Ljēžas universitātes Eksperimentālās pedagoģijas institūtā, savukārt 1998.gadā kļuva par LU docenti un direktora vietnieci. 1999.gadā Koķe kļuva par pedagoģijas zinātņu habilitēto doktori, bet 2000.gadā - Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekli.
1999.gada maijā Saeima apstiprināja Koķi par augstākās izglītības valsts ministri Viļa Krištopana valdībā. Tajā pašā gadā viņa kļuva par izglītības un zinātnes ministres Silvas Goldes (TP) padomnieci augstākās izglītības un zinātnes jautājumos.
2002.gadā Koķe sāka darbu kā Īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās sekretariāta vadītāja vietniece un sāka strādāt par LU profesori. Nākamajā gadā Koķe tika iecelta par UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas konsultatīvās padomes "Izglītība visiem" izpilddirektori.
2006.gada aprīlī Koķi iecēla par Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentāro sekretāri. Novembrī viņa tika ievēlēta Eiropas Pieaugušo izglītības asociācijas valdē.
Izglītības un zinātnes ministres amatā Koķe darbojas kopš 2007.gada 20.decembra.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru