otrdiena, 2008. gada 30. decembris

Alga vecvecākiem

Pieci tūkstoši Bulgārijas vecvecāku ir pieteikušies programmai, kuras laikā tiem maksās algu par viņu mazbērnu pieskatīšanu, teikts otrdien publiskotajā Bulgārijas Sociālo lietu ministrijas paziņojumā.
Valsts likuma grozījumi, kas paredzēti nodarbinātības līmeņa paaugstināšanai, nosaka, ka no 1.janvāra vecvecāki papildus pensijai no valsts varēs pieprasīt minimālo algu 240 levu (86,16 latu) apmērā par savu mazbērnu pieskatīšanu, līdz tie sasniedz trīs gadu vecumu.
Parasti vecvecāki jau pieskata savus mazbērnus, kamēr viņu vecāki atrodas darbā, taču Bulgārija, kurā vērojama viena no vissliktākajām demogrāfiskajām situācijām Eiropas Savienībā (ES), mēģina rast risinājumus dzimstības līmeņa paaugstināšanai.
Bulgārijā jau ir noteikts, ka sievietēm tiek piešķirts 45 nedēļu garš dekrēta atvaļinājums, kura laikā tās saņem 90% no algas.
Valdība arī sākusi kompensēt bērna aprūpes izmaksas līdz divu gadu vecumam.
Bērnu tēviem arī tiek sniegts atbalsts, pirmās 15 dienas pēc bērna piedzimšanas maksājot 80% no algas un piešķirot atvaļinājumu no sešiem līdz 12 mēnešiem, ja māte nolemj atgriezties darbā.
Bulgārijas valdības pasākumi jau ir devuši nepieciešamos rezultātus, dzimstības līmenim 2007.gadā pieaugot par 1,8%, kas ir lielākais rādītājs pēdējo 15 gadu laikā.
Taču mirstība valstī vēl joprojām saglabājas salīdzinoši augsta

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru