piektdiena, 2008. gada 19. decembris

Krīzi mēram eglēs


Koka vecumu var noteikt, aplūkojot tā celma diametru, bet izrādās, ka var noteikt arī ekonomiskās krīzes apmērus, aplūkojot Centrālās un Austrumeiropas galvaspilsētās uzstādīto Ziemassvētku egļu augstumu, vēsta laikraksts "Business New Europe".
Čehijā, kuras ekonomika šogad palēninājās krietni ātrākos tempos, nekā bija prognozēts iepriekš, visticamāk, izvairīsies no dramatiskas recesijas, jo Prāgas vecpilsētas laukumā uzstādītā Ziemassvētku egle ir tikpat augsta kā pērn.
30 metrus garā egle tika nocirsta Krkonošes dabas parkā un noīsināta līdz 22 metru augstumam.
Ņemot vērā šo faktu, daļa analītiķu prognozē, ka Čehijas ekonomika nākamgad varētu pat nepieaugt, bet varbūt valsts varasvīri vienkārši nevēlas 2003.gadā piedzīvoto negadījumu, kad Prāgā uzstādītā augstā egle apkrita un ievainoja vairākus tūristus.
Lai arī Ungārijas ekonomika patlaban atrodas uz recesijas robežas, Budapeštas Ziemassvētku egle šogad ir pat garāka nekā pirms gada, sasniedzot 18 metrus, salīdzinot ar 13 metriem 2007.gadā.
"Varbūt lielāka egle paredzēta, lai šogad uzmundrinātu cilvēkus," domā kāds Budapeštas iedzīvotājs.
Ja egles augstums ir proporcionāls cilvēku laimes sajūtai, tad Rumānijas iedzīvotāji, pateicoties 76 metrus garajai eglei, 2007.gadā bija vienkārši ekstāzē. Pagaidām vēl nav zināms šogad paredzētās egles augstums, taču, ņemot vērā, ka valsts ekonomikas stāvoklis ir salīdzinoši stabils, tā varētu būt pat vēl augstāka.
Savukārt Krievijā, kur fondu tirgus vērtība kopš gada sākuma jau samazinājusies par gandrīz 75%, valdība krīzes nopietnību atzina tikai nesen. "Pirms mēneša cilvēkiem nebija ne mazākās nojausmas, kas patiesībā notiek, un viņi kā vienmēr brīvi tērējās. Darba vietu likvidēšana un kreditēšanas krīze viņiem ir kā pārsteigums," sacīja bankas "Home Credit & Finance Bank" Krievijas struktūrvienības vadītājs Ivans Sviteks.
Tāpēc nav brīnums, ka visas Maskavas Ziemassvētku egles ir lieli, neīsti plastmasas pakaļdarinājumi.
Tajā pašā laikā Baltijas valstis vairāk vai mazāk, bet izjūt pasaules finanšu krīzes negatīvās sekas.
Latvijā, kura patlaban piedzīvo vienu no smagākajām situācijām Centrālās un Austrumeiropas valstu vidū, Ziemassvētku egles garums ir 19 metri, salīdzinot ar 21 metru augsto egli pērn. Taču egles augstuma samazinājums ir krietni mazāks nekā pašreizējais Latvijas ekonomikas kritums

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru