ceturtdiena, 2008. gada 11. decembris

Skolotājiem algas nākamgad nepaaugstinās, bet arī nesamazinās




Rīga, 11.dec., LETA. Saskaņā ar valdības atbalstītajiem grozījumiem 2009.gada valsts budžetā pedagogu algas no nākamā gada 1.septembra palielinātas netiks, aģentūru LETA informēja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča.
Kā ziņots, novembra beigās premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) un Harbaceviča parakstīja vienošanos par pedagogu algu palielināšanu par 70 latiem mēnesī no nākamā gada 1.septembra. Tomēr, ņemot vērā valdības iecerēto budžeta izdevumu samazinājumu, šī vienošanās pildīta netiks.
Kā šonedēļ Harbaceviču informējis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics, ministrija pedagogu algas nebūs spējīga palielināt, jo valdība IZM uzdevusi samazināt izdevumus nākamajam gadam par 43 miljoniem latu, kā arī ietaupīt 47 miljonus latu uz mērķdotāciju rēķina.
Tomēr, kā norādījis Gruškevics, ierindas skolotāju algas ir mazākas par divām minimālajām mēnešalgām, tādēļ, ja Saeima nebūs lēmusi citādi, tās netiks arī samazinātas. Tomēr algas tiks samazinātas skolu direktoriem un viņu vietniekiem, kuru mēnešalgas pārsniedz minēto robežu.
Harbaceviča vērsa uzmanību arī uz to, ka būtiski tiks samazināts finansējums augstskolām un arī zinātnei un tas skar arī augstskolās strādājošo darba samaksu, jo algas pedagoģiskajam personālam bija lielākas par divām mēnešalgām. "Tātad asistentiem un lektoriem tā praktiski būs grūtāka situācija nekā ierindas pedagogam," secina Harbacēviča.
Valsts sekretārs norādījis, ka arī 2010.gads finanšu ziņā būs saspringts un, iespējams, algas valsts sektorā tiks samazinātas vēl par 2%, tomēr pašreiz par to trūkst konkrētu datu.
Katrīna Slišāne LETA

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru