pirmdiena, 2008. gada 29. decembris

Vidusskolā tikai sekmīgie

Līdz šim vidusskolu uzņemšanas prasības bijušas pašu skolu ziņā un daudzas uzņēma visus pamatskolas beidzējus neatkarīgi no saņemtajām atzīmēm, taču jau nākamgad situācija varētu mainīties, pirmdien vēstī laikraksts «Diena».
Patlaban pamatskolu var beigt, ja jaunietis nav ieguvis vairāk par diviem zemiem vērtējumiem (zem četrām ballēm). Katras vidusskolas ziņā ir izveidot savus uzņemšanas noteikumus, un tie variē — ir skolas, kuras uzņem tikai sekmīgus skolēnus, dažās noteikumi ir vēl stingrāki, bet citās var iestāties jebkurš pamatskolas beidzējs.
Lai iestātos vidusskolā — varētu būt viena nesekmīga atzīme, ģimnāzijā — neviena, tāda esot izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes nostāja. Tomēr, ja IZM sociālie partneri, piemēram, Latvijas Izglītības vadītāju apvienība (LIVA), izglītības pārvaldes un arodbiedrība uzstās, ka nedrīkst būt neviena nesekmīgā atzīme, ministre piekāpsies, norādījusi viņas preses sekretāre Agnese Korbe.
Izglītības speciālistu vidū nav vienota viedokļa par šo jautājumu. Piemēram, Rīgas 13.vidusskolā jau vairākus gadus neuzņem jauniešus, kuriem kāds vērtējums ir zemāks par četrām ballēm. Pēc direktores Ludmilas Krutikovas domām, lēmums sevi attaisnojis — visi skolēni sekmīgi apgūst mācību vielu un ir konkurētspējīgi izglītības tirgū. Tomēr viņu neatstājot doma, ko darīt tiem, kas netika uzņemti vidusskolā. "Zinu, ka ir vidusskolas, kas uzņem skolēnus ar zemiem vērtējumiem, un mēs mudinām skolēnus iestāties šajās skolās, lai viņi nepaliktu uz ielas," saka L.Krutikova.
Vairāk lasiet
http://www.diena.lv/lat/politics/sabiedriba/varetu-apgrutinat-celu-uz-vidusskolu
http://www.apollo.lv/portal/news/73/articles/145220/0?show_inbox=1

2 komentāri:

  1. Komentārs no Apollo pie šīs ziņas.
    Nesekmības aizstāvjiem:
    Mīļie vecāki! Jūsu bērns ir nesekmīgs un augstākais, ko jūs darat ir skolotāju kritizēšana savas mājas virtuvē un šeit - internetā?!! Es pie pirmajām sava bērna spējām neatbilstošajām atzīmēm, meklēju rokā skolotāju un jautāju arī otrās puses viedokli. Varbūt skolotājs nav ideāls, bet kāpēc citi bērni spēj sekmīgi apgūt uzdoto, bet manējais nevarētu? Ja vajag, vienmēr esmu gatava algot privātskolotāju, bet parasti izrādās, ka pietiek ar drusku vairāk uzcītības un labākas attieksmes pret mācībām.
    Ja skolotājs ir tik slikts, kāpēc neko nedarat un ļaujat bērnam būt nesekmīgam? Tā ir jūsu bērna novārtā atstāšana, par kuru, patiesībā pat varētu saukt vecākus tiesas priekšā. Tā būs jūsu un nevis skolotāja atbildība, ka jūsu bērns izaugs slinks, dumjš un normaļai karjerai nederīgs.

    AtbildētDzēst
  2. Izskatās, ka pati esat skolotāja... jo viena pagale nedeg... :)

    AtbildētDzēst