otrdiena, 2008. gada 23. decembris

Vecāki sūdzas prezidentam

Vecāku nodibinājums "Viens otram" nosūtījis atklātu vēstuli Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) un Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC), paužot satraukumu par sekām, kādas mācību grāmatu sadārdzināšanās varētu atstāt uz skolēnu mācīšanās iespējām.
Vecāki uzskata, ka, palielinoties pievienotās vērtības nodokļa likmei grāmatām, daudzi skolēni vairs nākamgad nevarēs mācīties grāmatu dārdzības dēļ, tādējādi tas apdraudēs Satversmē garantētās tiesības uz kvalitatīvu izglītību. Tādēļ amatpersonas aicinātas skaidrot šī lēmuma ietekmi uz tiesībām uz kvalitatīvu izglītību.
Kā uzsvērts vēstulē, valdības līdzšinējās dotācijas jau līdz šim bijušas nepietiekamas pat tikai darba burtnīcu iegādei, bet vidēji mācību grāmatu un darba burtnīcu komplekts vienam skolēnam izmaksāja apmēram līdz 30-50 latiem un pat vairāk. Ņemot to vērā, skolas nākamgad ar nepieciešamajām grāmatām un darba burtnīcām nespēs apgādāt pat mazturīgāko ģimeņu bērnus, uzskata nodibinājuma pārstāvji.
"Nav nekādu šaubu, ka minēto izdevumu pieaugumu pilnībā nekompensēs arī ierosinātās izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodoklī," norādīts vēstulē.
Kā ziņots, Saeima nolēmusi no nākamā gada grāmatām piemērot 21% pievienotās vērtības nodokļa likmi līdzšinējo 5% vietā.
Izsaki arī savu viedokli pie raksta portālā www.tvnet.lv

http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/article.php?id=575030
http://www.apollo.lv/portal/life/articles/144974

2 komentāri:

  1. No cita portāla: kur aitas tur... 16:14 23.Dec.
    Cik nožēlojami ir lūgt šādas vergu dāvanas. Vēstule pateicību ķeizaram? Valdības kliķei? Cik tālu šiem lūdzējiem ir sakompostrētas smadzenes, lai rastos šī cerība par padevīgas lūgšanas efektivitāti šajā valstī.

    AtbildētDzēst
  2. No TVNET madaraPirms 4 stundām un 30 minūtēm
    Te nu ir pamatots iemesls vērsties Satversmes tiesā, jo Satversme katram valsts pilsonim garantē bezmaksas izglītību. Ja obligātās mācību grāmatas ir jāpērk, tad tā vairs nav bezmaksas izglītība.

    Vispār vajag atjaunot sistēmu, kāda bija padomju laikā, kad visas mācību grāmatas bez maksas deva skolas bibliotēka.

    AtbildētDzēst