sestdiena, 2008. gada 27. decembris

Gripa vēl snauž

Infektoloģijas centra Virusoloģijas laboratorija ziņo par jau otro šajā sezonā laboratoriski diagnosticētu gripas gadījumu. Ja pirmais pacients ar gripu inficējis Rīgā, tad otrais - ārzemēs. Epidemiologi norāda, ka arī iepriekšējās sezonās šajā laikā jau bija reģistrēti atsevišķi gripas gadījumi, bet šie gadījumi vēl neliecina par gripas epidēmijas sākumu.
Arī pērm līdz gadu mijai bija reģistrēti vien divi gripas gadījumi, taču straujāka griupas izplatība rajonos sākās gada trešajā nedēļā (janvāra vidū).
Šogad saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijas slimībām ir zemāka kā pērn un zemākā pēdējo piecu gadu laikā.
Latvijas infektoloģijas centra laboratorijā no sezonas sākuma konstatēts, ka no kopējo noteikto respiratoro vīrusu skaita vairāk bija paragripas III tipa vīrusi – 55%.
Arī Eiropā gripa pagaidām nav sevišķi izplatīta. Izņēmums ir trīs valstis īrija, Ziemeļīrija un Portugāle, kur vērojama vidēja gripas izplatība, kuru vēl nevar saukt par epidēmiju. Spānijā novēroti lokāli gripas uzliesmojumi.
Kopš sezonas sākuma Eiropā bija reăistrēti 668 laboratoriski apstiprināti gripas gadījumi. No tiem 621 (93%) bija A tipa vīrusi.
http://www.sva.lv/lv/infekcijas/publikcijas/epidemioloij/gripaunaktas/
http://www.sva.lv/lv/infekcijas/slimibas/#G

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru