piektdiena, 2009. gada 23. janvāris

Arodbiedrība raksta ministrei

Latvijas Izglītības un zinātnes ministrei T. Koķei
Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai pēc 2009.gada 21.janvāra Padomes sēdes, kurā tika analizēta esošā finanšu situācija izglītībā un zinātnē, radās šādi secinājumi.
Pirmsskolas izglītības iestāžu finansējums, kas tika deleģēts pašvaldībām, sākot ar 2009.gada 1.janvāri bez iepriekšējas saskaņošanas, radījis situāciju, kad tiek samazinātas pedagoģiskās likmes līdz 0,75. Tā kā samazinās arī pašvaldību budžeti, tehnisko darbinieku slodzes tiek ievērojami samazinātas, tiek atlaisti darbinieki. Atsevišķos rajonos pirmsskolas izglītības iestādēs tiek pat noņemta samaksa par gatavošanos nodarbībām, netiek maksāta piemaksa par darba kvalitāti. Tādā veidā tiek pārkāpti Ministru kabineta noteikumi Nr.746 ,,Pedagogu darba samaksas noteikumi”.
Vispārējās izglītības iestādēs nav finansējuma samaksai par promesoša darbinieka aizvietošanu.
Piekrītot grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr.746 ,,Pedagogu darba samaksas noteikumi”, 1.pielikuma 5.tabulas atcelšanai, cerējām, ka tas palīdzēs izglītības iestāžu vadītājiem efektīvāk izmantot finanšu līdzekļus, taču pārliecināmies, ka daudzos rajonos un pilsētās darba devēju rīcība piespiedu kārtā robežojas ar normatīvo aktu pārkāpšanu. Atsevišķās izglītības iestādēs darba samaksa par 2008.gada decembri nav veikta pilnā apmērā, jo 21.01.2009. izglītības iestāžu kontos vēl nebija ieskaitīts finansējums.
Izglītības iestāžu tīkla attīstības procesā, iespējams, darbu zaudēs pedagogi. Vai tiks paredzēti finanšu līdzekļi atlaišanas pabalstu piešķiršanai pedagogiem, lai tas nebūtu jādara novadu pašvaldībām?
Profesionālās izglītības iestādēm būtiski samazināti finanšu līdzekļi.
Uzskatām, ka ļoti neatliekami risināms ir jautājums par pedagogu darba samaksas nesamazināšanu, jo arī profesionālās izglītības iestāžu pedagogiem darba samaksu reglamentē Ministru kabineta noteikumi Nr.746. Taču darba samaksa tiek samazināta atbilstoši likumam ,, Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā”. Bez tam par 25% tiek samazināts finansējums precēm un pakalpojumiem, kā arī 10% samazinājums rezerves uzkrājumu fonda veidošanai, pamatojoties uz Ministru kabineta 2008.gada 29.decembra rīkojumu Nr.882.
Nepieņemama ir situācija, kad pedagogi, kuri strādā profesionālās izglītības iestādēs, par to pašu darbu saņem atšķirīgu atalgojumu, nekā pedagogi vispārējās izglītības iestādēs.
Nav pieņemams pašreizējais augstākās izglītības un zinātnes finansējuma samazinājums, kas ir proporcionāli daudz lielāks salīdzinājumā ar citām valsts sektora jomām. Pieaugot neuzticībai valdībai, rodas pamatotas bažas par normatīvajos aktos noteiktā atalgojuma samazinājuma risku. Lūdzam nepieļaut Ministru kabineta noteikumos Nr. 746 ,,Pedagogu darba samaksas noteikumi” noteikto augstskolu pedagogu zemāko amatalgu samazinājumu, kas savukārt saistīts ar zinātniskā personāla darba samaksu.
Ar novēlotu likumu pieņemšanu ķīlnieka lomā nonāk darba devēji, jo viņiem jāpārkāpj darba likums ( netiek ievērota norma, brīdināt darba ņēmēju 1 mēnesi iepriekš).
Lūdzam publiski sniegt detalizētu skaidrojumu par budžeta finansējuma apjoma samazinājumu gan izglītībā, gan zinātnē. Skaidrojuma trūkums rada normatīvo aktu pārkāpumu risku, kā arī rada sociālo spriedzi pedagogu un zinātnes darbinieku sabiedrībā.
Cienījamā ministre, tā kā ļoti daudzi LIZDA biedri no dažādām izglītības iestādēm un institūcijām arodbiedrībai izteikuši neapmierinātību un protestu pret esošo finanšu situāciju izglītībā un zinātnē, aicinām steidzami reaģēt uz šo vēstuli, lai nozarē nesāktos stihiskas neapmierinātības izpausmes.
Pievienojam vēstulei Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības paziņojumu, kuru nosūtīsim Saeimai un valdībai, kā arī publiskosim masu mēdijos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru