piektdiena, 2009. gada 9. janvāris

Premjers sola algas pilnā apjomā

Kamēr Lietuvā skolotājiem ar šā gada janvāri algas paaugstinātas par 13 % un valdības vadītājs ļoti atvainojās skolotājiem, ka sakarā ar krīzi tās nav varējis paaugstināt vēl vairāk, Latvijā skolotāji nav droši, ka pilnā apjomā saņems algu par 2008. gada decembri.
Skolotāju algas bija apdraudētas, jo no 1.janvāra stājušies spēkā noteikumi, kas paredz pirmajā ceturksnī izdevumiem tērēt 21% līdzšinējo 25% vietā. Līdz ar to pietrūka četri miljoni latu, lai pedagogiem izmaksātu atalgojumu pilnā apmērā par decembri. Tomēr tuvāko dienu laikā trūkstošā summa - četri miljoni latu - atradīšoties, Izglītības un zinātnes ministrijai solījis ministru prezidents Ivars Godmanis.
Izglītības un zinātnes ministrijas vadība informējusi, ka ar premjeru panākta mutiska vienošanās par to, ka attiecībā uz skolotāju atalgojumu tiks atcelta tā norma, kas paredz valsts budžeta iestādēm izmaksāt nevis 25%, bet 21% no kopējā gada finansējuma. Līdz ar to par janvāri skolotāji saņems algu pilnā apmērā. latvijas izglītības un zinātnes arodbiedrība (LIZDA) uzskata, ka ministrija patlaban rīkojas "diezgan godīgi un atbildīgi". Jau vēstīts, ka vairākām pašvaldībām, piemēram, Saldus un Balvu, atalgojuma izmaksai pedagogiem ir ieskaitīta mazāka summa, nekā plānots. Piemēram, Saldū algas plāno pārskaitīt jau piektdien, taču pietrūks naudas sociālo nodokļu izmaksai. Bet, ja nemaksā nodokļus, paredzēti soda procenti.
Vairāk lasiet:
http://www.diena.lv/lat/politics/politika/izm-ar-premjeru-panakusi-mutisku-vienosanos-par-pedagogu-algam-nepieciesama-finansejuma-pieskirsanu

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru