otrdiena, 2009. gada 13. janvāris

Skolēnu vecākiem būs jāziedo dāsnāk

Līdz ar valdības noteikto taupības režīmu un valsts finansējuma samazināšanu izglītības nozarei, šogad būtiski var pieaugt nepieciešamais vecāku līdzfinansējums skolām, uzskata Rīgas Komercģimnāzijas (RKĢ) dibinātājs, profesors Juris Stabiņš.
«Valsts un pašvaldību piešķirtais finansējums skolām ir nepietiekams, tādēļ Latvijas skolu direktoriem ir jāizvēlas - vai nu viņu vadītā skola nespēs skolēniem nodrošināt kvalitatīvu mācību vidi, vai arī skolai ir jāatrod veidi, kā piesaistīt papildus līdzekļi no uzņēmējiem, skolēnu vecākiem, ārvalstu partneriem, fondiem vai citiem atbalstītājiem, lai spētu skolās noturēt talantīgākos skolotājus un nodrošinātu mūsdienīgus mācību apstākļus,» norāda prof. J.Stabiņš.
Pašlaik, kad skolu finansējums tiek samazināts, savukārt skolu uzturēšanas izmaksas pieaug, lai kompensētu radušos starpību skolu direktori visticamāk vērsīsies pie skolēnu vecākiem, uzskata profesors.
2008. gada augustā veiktais pētījums liecināja, ka 77% Latvijas iedzīvotāju, kuru ģimenē ir skolēns, gada laikā savu bērnu skolai ziedo vismaz 50 latus. Vairākums aptaujāto norādīja, ka nepieciešamību ziedot neuzskata par pašsaprotamu, tomēr apzinās, ka cita risinājuma šobrīd nav.

Vairāk lasiet: http://www.apollo.lv/portal/life/articles/146383

2 komentāri:

  1. Vispār nesaprotu šo absurdo situāciju... No kurienes, lai vecāki ņem šo dāsnāko ziedojumu naudu, ja pašiem naudas vairs nebūs vispār - algas tiek samazinātas no 15-50%, štati samazināti, dzīvokļu apsaimniekošanas izmaksas cēlušās, satiksmes izmaksas cēlušās, par bērnudārziem būs jāmaksā 2x dārgāk, brīvpusdienas skolās vairs netiks nodrošinātas, dārgajām skolas grāmatām PVN pieaudzis par 16% u.t.t. godīgi sakot, raudāt gribas...

    AtbildētDzēst
  2. Tieši tāpēc vērts kaut ko reālu darīt ģimeņu un mūsu bērnu izglītības labā. Nevis mītiņojot un demolējot, bet, kaut vai iesūdzot valsti Satversmes tiesā un prasot nodrošināt skolēnus ar Satversmē garantētām tiesībām uz bezmaksas izglītību. Arī bezmaksas mācību grāmatām un pārējo, ko lāpot valsts neizdarību, vecāki spiesti piemaksāt. Jo mēs taču gribam saviem bērniem normālu izglītību un nākotni. Liksim galvas kopā un domāsim, kā varam to paveikt. Pagaidām šajā interneta vietnē krāsies informācija, kas palīdzēs demokrātiskā, tiesiskā un efektīvā veidā cīnīties par mūsu bērnu izglītību un ģimenes respektēšanu no valdības puses.

    AtbildētDzēst