piektdiena, 2009. gada 30. janvāris

Izglītības ministre atbild arodbiedrībai

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS), atbildot uz Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vēstuli, kurā arodbiedrība norādījusi uz finansiālajām problēmām visos izglītības līmeņos un aicinājusi reaģēt uz pedagogu neapmierinātību, rosinājusi savas vadītās nozares saimniekot ekonomiski un efektīvi un meklēt jaunus un netradicionālus risinājumus.
Arodbiedrība vēstulē Koķei norādījusi, ka finansiālās problēmas izglītībā novedušas gan pie darba algu samazināšanas un darbinieku atlaišanas, gan arī veicinājušas Darba likuma pārkāpšanu no darba devēju puses.
Atbildes vēstulē Koķe atzinusi, ka Saeimas un Ministru kabineta lēmumi, ar kuriem vairāk nekā par 40% samazināts finansējums valsts padotības izglītības iestādēm, radījusi apdraudējumu audzēkņu un studentu sociālajam nodrošinājumam un Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) ļoti satrauc izglītības budžeta kopējais samazinājums par 93 miljoniem latu.
Vienlaikus ministre norādījusi, ka, piemēram, vairākas vispārējās izglītības iestādes, kurām janvārī pietrūcis līdzekļu decembra algu izmaksai pilnā apmērā, bijušas brīdinātas, ka 2009.gadā papildu līdzekļu, kā bija līdz šim, nebūs un vairākās pašvaldībās no 2009.gadam iedalītās naudas jāmaksā vēl decembra algas.
Koķe arī uzsvērusi, ka IZM ir veikusi visu iespējamo, lai saglabātu pašreizējās pedagogu darba algas, neraugoties uz darba kvalitātes piemaksu fonda samazināšanu.
Tāpat ministre uzsver, ka IZM arī nodrošinājusi to, lai visas pašvaldības saņemtu tām iedalītās valsts budžeta mērķdotācijas pedagogu darba samaksai un obligātajām sociālās apdrošināšanas iemaksām pilnā apmērā. Proti, IZM vērsusies Finanšu ministrijā ar lūgumu atļaut pārsniegt 2009.gada pirmajam ceturksnim noteikto apropriāciju 21% apmērā, lai nodrošinātu pašvaldību izglītības iestāžu pedagogu un profesionālās ievirzes sporta izglītības programmu pedagogu darba samaksu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas janvārī.
Tāpat IZM lūgusi atļaut izmantot 10% rezerves fondu, lai nodrošinātu pedagogu un darbinieku darba samaksu, valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, atlaišanas pabalstu un neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju izmaksas atbrīvojamiem darbiniekiem atbilstoši Darba likuma prasībām, precēm un pakalpojumiem, stipendiju un transporta kompensāciju izmaksām izglītojamiem, subsīdijām un dotācijām profesionālās izglītības mācību iestādēs, sociālās korekcijas izglītības iestādēs, sanatorijas tipa internātskolās, augstskolās, koledžās, profesionālās ievirzes izglītības iestādēs un citur.
Koķe arī uzsvērusi, ka ministrija ik gadu nodrošinājusi pedagogu darba samaksas paaugstināšanu, pat pārsniedzot paredzēto, bet augstskolām saglabājusi iespējas pedagogiem un zinātniskajiem darbiniekiem izmaksāt Ministru kabineta noteikumos paredzētajā līmenī.
Vēstules nobeigumā ministre paudusi pārliecību, ka pieņemamākie risinājumi nozares attīstībai ir rodami, turpinot arodbiedrības un IZM sociālo partnerību un sadarbojoties no problēmas identificēšanas līdz tās risinājumam.
"Ikvienā kopīgā lietā un sadarbībā noderēs Reiņa Kaudzītes paustā gudrība, ka pirksti kopā silst visi, bet izšķirti atsevišķi salst visi," uzsvērusi ministre.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru