ceturtdiena, 2009. gada 8. janvāris

Iespējams skolēniem vairs neļaus strādāt

Iespējams, šogad vairs netiks organizēts skolēnu vasaras darbs. Tāda ideja bija, taču konkrēts lēmums nav pieņemts, tā Neatkarīgajai rīta avīzei Labklājības ministrijā komentē šo ziņu.
Tomēr Neatkarīgās rīcībā ir informācija, ka ministrija izdevusi rezolūciju šādu pasākumu vairs nerīkot. Skolēnu vasaras darbs līdz šim tika organizēts jau piecus gadus.
Iespēja vasaras brīvlaikā strādāt algotu darbu tika piedāvāta bērniem un jauniešiem vecumā no 13 gadiem, kuri mācās vispārējās, speciālajās vai profesionālajās izglītības iestādēs, arī skolēniem ar speciālām vajadzībām. Ar katru gadu šāds pasākums kļuva arvien populārāks gan darba devēju, gan skolēnu vidū, un vasaras sākumā skolēni burtiski lauzās uz Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA), lai iegūtu darbu vasarā.
NVA dati liecina, ka nodarbinātības pasākums vasaras brīvlaikā ir ļoti populārs ne tikai skolēnu, bet arī darba devēju vidū.
Skolēnu vasaras darba alga 13–14 gadu vecam skolēnam mēnesī bija puse no minimālās darba algas par darba laiku ne ilgāku par četrām stundām dienā, savukārt skolēnam no 15 gadiem – minimālā darba alga par darba laiku ne ilgāku par septiņām stundām dienā. Darba devēji nereti apmaksāja arī citus izdevumus – pusdienas, transportu. Valsts pērn no budžeta piešķīra vairāk nekā miljonu latu pasākuma līdzfinansēšanai. NVA var uzskaitīt vairākus argumentus, kas liecina par pasākuma efektivitāti no iepriekšējās pieredzes – skolēni lietderīgi pavada brīvo laiku; iemācās veidot likumīgas darba attiecības un patstāvīgi nopelna algu.
Vairāk lasiet šīsdienas Neatkarīgajā rīta avīzē http://www.nra.lv/zinas/14763-nogriez-ari-iespeju-skoleniem-vasara-stradat.htm

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru