otrdiena, 2009. gada 20. janvāris

Koķe tiekas ar Lietuvas vēstnieku

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe 15.janvārī, tikās ar jauno Lietuvas vēstnieku Latvijā Antanu Vaļoni (Antanas Valionis).
Ministre atzina, ka saiknes starp Latviju un Lietuvu abu valstu Izglītības un zinātnes ministriju pārziņā esošajās jomās gadu gaitā ir nostiprinājušās gan amatpersonu, gan nozaru profesionāļu līmenī. T.Koķe un A.Vaļonis bija vienisprātis, ka līdzšinējā abu valstu sadarbība ir stabils pamats sekmīgai sadarbībai nākotnē, tajā skaitā – Eiropas Savienības kontekstā.
Lai veicinātu savstarpējos kontaktus, pavērtu plašākas iespējas sadarbībai un kopīgu projektu īstenošanai, T.Koķe akcentēja kaimiņu tautu valodu mācīšanos, īpaši – abu valstu pierobežā. Šajā kontekstā ir vairāki labās prakses piemēri: pagājušā gada martā Viļņas Universitātē atklātais Letonikas kabinets (centrs); Klaipēdas Universitātē latviešu valodu iespējams apgūt kā atsevišķu studiju kursu; Latvijas puse nodrošinājusi Lietuvas izglītības iestādes pierobežā ar mācību līdzekļiem latviešu valodas apguvei; svarīga loma ir Rīgas Lietuviešu vidusskolai.
1991.gada 1.septembrī Rīgas 85.vidusskolā darbu sāka pirmā lietuvieši klase ar 9 skolēniem, 1995.gada 1.septembrī uz Rīgas 85.vidusskolas bāzes tika izveidota Rīgas Lietuviešu pamatskola, bet – kopš 2000.gada darbojas Rīgas Lietuviešu vidusskola, kurā šajā mācību gadā mācības uzsāka 289 skolēni. Savukārt vēstnieks pateicās Latvijas pusei – IZM un Rīgas domei – par ieinteresētību izglītības jautājumos, kas saistīti ar lietuviešu diasporu Latvijā un īpaši – ar Rīgas Lietuviešu vidusskolu.
Latvijas sadarbība ar Lietuvu ir gan divpusēja, gan trīspusējo Baltijas valstu līgumu ietvaros, gan Ziemeļvalstu un Baltijas valstu, Baltijas jūras reģiona valstu, Eiropas Padomes, Eiropas Savienības un UNESCO programmu un projektu ietvaros. Kā vēsturisku tradīciju ministre minēja arī reizi gadā notiekošās Baltijas valstu izglītības un zinātnes ministru un ministriju pārstāvju tikšanās, kuru laikā tiek risināti dažādi aktuāli jautājumi, apspriestas trīspusējās un daudzpusējas starptautiskās sadarbības prioritātes un rezultāti. Nākamā tikšanās plānota 2009.gada vasarā Lietuvā.
2007./2008.akdēmiskajā gadā, saskaņā ar IZM datiem, Latvijas augstskolās studēja 332 studenti no Lietuvas jeb 22% no visiem Latvijā studējošajiem ārvalstu studentiem.
http://izm.izm.gov.lv/aktualitates/informacija-medijiem/3282.html

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru