piektdiena, 2009. gada 30. janvāris

Skolēnu kori dziedās lielajos dziesmusvētkos

Vairāki koru nozares speciālisti vēlētos 2013.gadā gaidāmajos XXV Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos vairāk iesaistīt skolēnu korus, jo uzskata, ka tas veicina skolēnu pozitīvo attieksmi pret šiem svētkiem, kā arī motivē dziedāt koros.
Šāds viedoklis izskanēja šodien notikušajā Dziesmu un deju svētku koru un vokālo ansambļu sanāksmē.
Pēc diriģenta Gido Kokara domām, dziesmu svētku lielkoncertos būtu jāpiedalās maksimāli daudz skolēnu koriem, dziedot to pašu programmu, ko citi koncerta dalībnieki. Arī diriģente Aira Birziņa, kas vada Rīgas Doma kora skolas meiteņu kori norāda, ka, piedaloties pieaugušo Dziesmu svētkos, mainās skolēnu attieksme un interese par šiem svētkiem.
Ideju par jauniešu koru aktīvāku iesaistīšanu Vispārējos dziesmu svētkos atbalstīja arī diriģents Arvīds Platpers, norādot, ka atsevišķi skolēnu kori šajos svētkos piedalās jau no Atmodas laikiem.
Vienlaikus viņš pauda bažas, ka šāda rīcība varētu veicināt Skolēnu dziesmu un deju svētku izzušanu, jo, ņemot vērā ekonomisko situāciju valstī, valdība tad varētu izšķirties par šo svētku likvidēšanu.
Turklāt ne visiem koriem pietiks vietas Mežaparka estrādē un visi skolēnu kori uz svētkiem netiks, kas varētu mazināt šo koru dalībnieku interesi par dziedāšanu un veicinātu koru izjukšanu, uzskata Platpers.
Arī daži citi sanāksmes dalībnieki norādīja, ka skolēnu koru dalība svētkos ir atkarīga no kora materiālajiem apstākļiem, turklāt ne visi koristi no skolēnu vidus spēs apgūt pieaugušajiem domātu programmu. Tāpat tas varētu radīt milzīgu slodzi gan pedagogiem, gan bērniem, kuriem būs jāgatavojas gan skolēnu, gan pieaugušo Dziesmu un deju svētkiem.
Sanāksmes dalībnieki arī vienojās, ka Dziesmu svētku laikā vajag saglabāt senioru koru koncertu, tanī pašā laikā ļaujot šiem koriem arī lielkoncertos dziedāt kopējo repertuāru. "Viņi arī ir svētku dalībnieki, nevis atsevišķi kori, un viņiem šajos koncertos nevajag atsevišķu repertuāru," uzsver Kokars.
Tāpat izskanēja ierosinājums palielināt atsevišķo vīriešu un sieviešu koru lomu Dziesmu svētku noslēguma koncertā, kā arī komponistiem jaunus skaņdarbus pasūtīt tikai tad, kad būs izziņota kopējā svētku koncepcija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru