ceturtdiena, 2009. gada 15. janvāris

Brīvpusdienas apdraudētas

Rīgas pašvaldības šī gada izdevumi, salīdzinot ar pagājušo gadu, saruks par aptuveni 24% jeb naudas izteiksmē — par 156 miljoniem latu, liecina domes finanšu departamenta sagatvotais budžeta projekts, kas nonācis Dienas rīcībā. Bez domes darbinieku atalgojuma samazināšanas, investīciju programmas apcirpšanas un atbrīvošanās no citiem tēriņiem, plānots arī likvidēt vairākus pabalstus rīdziniekiem un nepalielināt dotāciju sabiedriskajam transportam, kas pēc iepriekš izskanējušās informācijas var draudēt ar vēl lielāku pakalpojuma apjoma samazinājumu. Budžeta komisija par dokumentu lems piektdien.
Vairāku pabalstu izmaksāšanu paredzēts apturēt izglītības jomā, kas kopumā zaudēs 23 miljonus latu. Piemēram, no marta paredzēts slēgt programmu 1.klašu skolēnu nodrošināšanai ar brīvpusdienām un noņemt 50 latu pabalstu mēnesī vecākiem, kuru bērniem nav atradusies vieta pašvaldības bērnudārzā. "Tāds tur ieraksts ir," atzīst izglītības, jaunatnes un sporta komitejas vadītājs Juris Zaķis (LPP/LC), taču komiteja uzstās uz pabalsta saglabāšanu. Par brīvpusdienām viņš teic, ka šobrīd 80 santīmu dienā vienam bērnam dod valsts, bet 20 santīmu — pašvaldība. "Ja valsts dos, tad arī mēs iedosim, jo citādi programmai nav jēgas, jo par 80 santīmiem bērnu pabarot nevar," norāda J.Zaķis. Budžetā arī paredzēts dubultot vecāku maksājumus par bērnu uzturēšanu bērnudārzā.
Vienīgā iestāde, kurai, salīdzinot ar pagājušo gadu, izdevumi pieauguši, ir īpašuma departaments, jo tā pārziņā ir vairāku mācību iestāžu remonta un rekonstrukcijas darbi. Citas investīcijas būvdarbos, salīdzinot ar pagājušo gadu, samazinātas par 62% un būs 33,5 miljoni latu.
Iecerēts pārtraukt
Peldvietu un aktīvo atpūtas zonu ierīkošanu un uzturēšanu
Pilsētas ielu seguma periodisku atjaunošanu
Dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalstu
Pabalsta izmaksu vecākiem sakarā ar vietas nenodrošināšanu bērnam pašvaldības bērnudārzā
Mācību iestāžu 1.klašu skolēnu ēdināšanu
Pabalstus jaundzimušajiem rīdziniekiem
Pabalstus aizbildņiem un aizgādņiem
Regates The Tall Ships Races 2013 organizēšanu
Avots: Rīgas domes finanšu budžeta projekts
Vairāk lasiet: http://www.diena.lv/lat/politics/riga/kersies-pie-pabalstiem

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru