pirmdiena, 2009. gada 5. janvāris

Politkorekta neskola

Lielbritānijas pilsētā Šefīldā nesen atvērtās un aptuveni 4,7 miljonus latu izmaksājušās pamatskolas vadība nolēmusi to dēvēt nevis par "skolu", bet "vietu mācībām", un uzskata, ka tādā veidā spēs izvairīties no negatīvām blakusnozīmēm, kas saistās ar šo vārdu.
"Mēs jau ilgi esam vienojušies, ka nevēlamies lietot vārdu "skola"," Voterklifas Mīdovas mācību pārzine Linda Kingdone sacīja vietējam laikrakstam The Star. "Šī ir Voterklifa Mīdova, vieta mācībām. Viens no iemesliem šādam lēmumam ir tas, ka daudziem vecākiem ir negatīvas emocijas ar vārdu "skola". Mēs vēlamies, lai šī būtu vieta ģimenes mācībām, kuras var apmeklēt ikviens." Šajā skolā arī neesot ne svilpju, ne zvanu, ne aizslēgtu durvju. "Mēs vēlējāmies izveidot nevis par institūciju, bet skolu paradīt tuvāku reālajai dzīvei," stāsta skolas pārstāve.
Valodas tīrības organizācijas Plain English Campaign preses pārstāve Mērija Klēra domā, ka šāds skolas lēmums ir muļķīgs. "Varbūt skolotājiem būtu jāstrādā mājās, ar kājām uz galda un ar pinti alus vai glāzi vīna blakus?" viņa ironiski vaicā, norādot uz pārspīlētu politkorektumu. "Vai viņi domā, ka, mainot vārdu, mainīsies arī vide? Mēs visi zinām, kas šī ir par ēku. Pie tā mūs ir novedis politkorektums: lietojot nepazīstamus vārdus tādu zināmo vietā kā "skola", mēs stājamies ceļā bērnu spējai mācīties."
Vairāk par to lasiet http://www.nra.lv/zinas/14581-skolu-nesauc-par-skolu.htm

1 komentārs: