trešdiena, 2009. gada 7. janvāris

Unikāla izstāde par Lietuvu Rīgā

Latvijas Kara muzejā līdz 25.janvārim apskatāma Lietuvas tūkstošgades programmas izstāde "Lietuva: kultūra un vēsture"
2009. gadā aprit tieši 1000 gadi, kopš Lietuvas vārds pirmo reizi pieminēts rakstu avotos. Lietuvas Republika šim svarīgajam datumam ir sagatavojusi plašu Lietuvas tūkstošgades atzīmēšanas programmu. Izstāde, kura patlaban apskatāma Rīgā, 2008.-2010. gadā apceļo daudzas Eiropas valstis, Amerikas Savienotās Valstis, Japānu, Izraēlu, sniedzot iespēju dažādu valstu iedzīvotājiem sajust Lietuvas tūkstošgades garu.
Izstādes atklāšanā 9. janvārī pulksten 15.00 piedalīsies Lietuvas Ārlietu ministrs Vygaudas Ušackas, Lietuvas Kultūras ministrs Remigijus Vilkaitis un Latvijas amatpersonas.
Izstādē "Lietuva: kultūra un vēsture" apmeklētājs atradīs tēlainu stāstījumu par Lietuvu, iepazīsies ar svarīgākajiem Lietuvas vēstures notikumiem, kultūras procesiem. Noslēgtā izstādes telpa, kas izveidota no 30 moderniem stendiem un papildināta ar videomateriālu, ļaus sniegt neatkārtojamu priekšstatu par Lietuvu. Galvenā izstādes daļa izceļ nozīmīgākos Lietuvas vēstures laikmetus - seno Lietuvas valsti, sākot ar XI gadsimtu un beidzot ar tas iznīcināšanu XVIII gs. beigās, cariskās Krievijas okupācijas laika posmu, neatkarīgās Lietuvas Republikas (1918.-1940.) posmu, piecdesmit gadus (1940.-1990.) ilgušo okupāciju periodu un savu neatkarību atjaunojušās Lietuvas vēsturi līdz iestāšanās brīdim eiroatlantiskajās organizācijās (Eiropas Savienībā un NATO).
Eiropiešiem būs interesanti uzzināt, ka Lietuva XV gadsimtā bija pēc platības lielākā valsts Eiropā.
Izstādi veido Lietuvas Mākslas muzejs kopā ar Lietuvas Republikas Ārlietu ministriju. Ekspozīcijā izmantotas ikonogrāfijas, glezniecības, Lietuvas kultūras mantojuma vērtības, citi ilustrējoši attēli no vairākiem desmitiem Lietuvas un ārvalstu institūciju. Izstādē var redzēt videoklipu, kam pamatā ir Marjus Jovaišas albūms "Neredzētā Lietuva", kā arī lielus panākumus guvušo lietuviešu režisoru Audrjus Stoņa un Arūna Mateļa filmu "Lidojums pār Lietuvu".
Sīkāka informācija : Vytautas Volungevičius /projekta koordinators /
Lietuvas Mākslas muzeja Starptautiskās sadarbības departamenta speciālists
Mob. 370 67685375 ; mailto:hvytautas.volungevicius@ldm.lt

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru