piektdiena, 2009. gada 16. janvāris

Vandaļi arī Lietuvā




Kā vēsta avīze "Lietuvos rytas", atsaucoties uz latviešu žurnālistiem, Viļņā norisinās lielākas sadursmes nekā Rīgā.
"Ir organizētāji, kam šie nemieri vajadzīgi," Lietuvas ziņu aģentūrai ELTA sacījis Sabiedrības drošības dienesta pārstāvis. Lietuvas prezidents Valds Adamkus piektdien paziņojis, ka kategoriski nosoda vardarbību protesta akciju laikā, vienlaikus izsakot aizdomas, ka grautiņi triju Baltijas valstu galvaspilsētās ir organizēti no ārienes.
Vairāki tūkstoši protestētāju piektdien sapulcējās pie Lietuvas parlamenta ēkas Viļņā, protestējot pret valdības ekonomikas, finanšu un sociālo politiku.Parlamenta ēka apmētāta ar akmeņiem, sniega pikām un olām, izsitot vairākus logus. Pēc policijas novērtējuma pie Seima ēkas sapulcējušies aptuveni 7000 cilvēku.Lietuvas arodbiedrības pieprasa apturēt nodokļu reformu, nesamazināt valsts iestāžu darbinieku pamatalgas un nepalielināt nodokļus. Arodbiedrības norāda, ka valdības lēmumi izraisīs valstī nabadzību un kaitēs uzņēmējiem.Pēc šonedēļ notikušajiem grautiņiem Rīgā Lietuvas mediji un amatpersonas paudušas bažas, vai protests pret valdību arī Viļņā neizvērtīsies grautiņos.

Papildinājums:17.02
Šodien plkst.17.07 Latvijas Televīzijas (LTV) 1.kanālā būs skatāms ziņu speciālizlaidums par protesta akcijām un tautas nemieriem Viļņā, kur atrodas LTV Ziņu dienesta filmēšanas grupa - žurnāliste Judīte Čunka un operators Aigars Kovaļevskis.
Lietuvas Drošības spēki, lietojot asaru gāzi, atspieduši no Seima protestētājus, kas apmētāja ēku ar akmeņiem, pudelēm, sniega pikām, olām un tomātiem. Ēkas iekšpusē pie ieejas izvietojušies policisti ar vairogiem.Daži protestētāji, kam izdevies iebrukt ēkā, aizturēti un noguldīti uz grīdas. Pie parlamenta ieradušās ātrās palīdzības automašīnas. Pirms tam mītiņotāji, skandējot "Zagļi, zagļi!", mēģina iebrukt ēkā, vēsta Lietuvas radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt". Savainots kāds vecāka gadagājuma cilvēks, kam trāpīts ar akmeni pa galvu, sprāgušas vairākas dūmu petardes, dzirdēti arī šāvieni.Pēc policijas novērtējuma, pie Seima ēkas sapulcējušies aptuveni 7000 cilvēku no Viļņas, Kauņas, Utenas un citām pilsētām. Cilvēki protestē pret valdības ekonomikas, finanšu un sociālo politiku.Dažas arodbiedrības no Seima jau devušās pie valdības ēkas, kur tiek teiktas runas, bet pie parlamenta joprojām paliek liels protestētāju pūlis.
Lēsts, ka no septiņiem tūkstošiem cilvēku, kas sākotnēji bija pulcējušies uz arodbiedrību rīkoto mītiņu, šobrīd pie Seima palicis aptuveni tūkstotis, bet aktīvā sadursmē ar drošībniekiem iesaistās piecdesmit līdz simts cilvēku grupa.
Savainots kāds vecāka gadagājuma cilvēks, kam trāpīts ar akmeni pa galvu, mediķi viņu nogādājuši slimnīcā. No sienas atlēcis akmens trāpījis acī kādam žurnālistam, kāda sieviete zaudējusi samaņu.
Sprāgušas vairākas dūmu petardes, dzirdēti arī šāvieni. Gan Seima ēkā, gan ārpusē jūtama stipra dūmu smaka.
Sākotnēji akcijas dalībnieki pieprasīja tikšanos ar Seima spīkeru Arūnu Vaļinsku un, skandējot "Zagļi, zagļi!", mēģināja iebrukt ēkā. Daži protestētāji, kam tas izdevās, tika aizturēti un noguldīti uz grīdas, bet vēlāk sasēdināti policijas mašīnā, kas atrodas Seima pagalmā. Pie parlamenta ieradušās ātrās palīdzības automašīnas.
Mītiņš, kas tajā pašā laikā bija sarīkots pie valdības ēkas, jau beidzies. Tas norisinājās mierīgāk, tur skanēja runas, cilvēki nodziedāja kādu Atmodas laika dziesmu, bet policisti ar ļaudīm sarunājās draudzīgi.
Lietuviešu žurnālisti novērojuši, ka šodien Viļņā notikušajos nemieros piedalās daudz krievvalodīgo no Latvijas. Kā Neatkarīgajai pastāstīja Lietuvas Zinios žurnāliste Jurate Mičiulene, netālu no Lietuvas Seima nama bija novietotas ļoti daudz automašīnas ar Latvijas numura zīmēm. Cilvēki, kuri bija atbraukuši ar šīm mašīnām, runāja krievu valodā, tāpēc lietuviešu žurnālisti pieļauj, ka tie varētu būt tie paši cilvēki, kuri piedalījās vai ir interesēti grautiņu rīkošanā.
Interesanta ir Krievijas reakcija - rādot pamīšus Rīgas smukākos kadrus (ar liesmām, un tā tālāk) ar Viļņas kadriem, fonā diktora balss - Baltijas valstu buržuāziskie režīmi sevi ir izsmēluši, tauta vairs nevēlas dzīvot šādi. Vardarbības eskalācijas rezultātā Krievija pieņems mērus savu pilsoņu aizsardzībai. Varam tikai lūgt Dievu, lai neveidojas grautiņi pēc nacionālā principa.

Tiešraidi un videomateri\alus skatieties šeit http://www.delfi.lt/ Lietuvā iet vēl trakāk, nekā Latvijā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru