ceturtdiena, 2009. gada 29. janvāris

Kā audzināt bez pēriena?

Mīlestība, disciplīna, taisnīgums, konsekvence, atzinība, jautrība – tie ir galvenie atslēgas vārdi veiksmīgai bērna audzināšanai.

Esiet tieši, taisnīgi un konsekventi bērna audzināšanā


Disciplinējiet savu bērnu nevis sodiet viņu!
Daudzi pieaugušie uzskata, ka disciplinēt bērnu ir viņu pienākums. Tā ir patiesība, taču disciplinēšana nav tas pats, kas fiziska sodīšana. Disciplinēšana ietver sevī sarunas ar bērnu, kas viņam ļauj izprast savu uzvedību un māca viņam paškontroli un noteikumus. Fizisks sods, liek bērnam saprast tikai to, ka Jums nav paticis tas, ko viņš ir darījis, bet nedod iespēju viņam pašam mainīt savu uzvedību.
LABAS DISIPLĪNAS PAMATPRINCIPI
Slavējiet labu uzvedību! Tas liks viņam atkārtot šo uzvedību. Bet nepārspīlējiet ar to!
Veiciniet neatkarību! Ļaujiet, lai bērni piedalās lēmumu pieņemšanā. Iedrošiniet bērnu, ja viņam kas neizdodas.
Pārrunājiet emocijas. Sakiet bērnam, ka viņam ir tiesības justies dusmīgam, nokaitinātam. Bet māciet, kā izpaust šīs emocijas. Dariet bērnam zināmas arī Jūsu jūtas un emocijas.

Mudiniet bērnu uzņemties atbildību! Uzdodiet bērnam savus pienākumus, kas ir atbilstoši viņa vecumam un spējām. Uzslavējiet bērnu par paveiktiem darbiem.
Esiet labi piemēri! Bērni vislabāk mācās vērojot citus. Ja jūs vēlaties, ka Jūsu bērns ierodas laikā, ierodaties arī Jūs laikā, ka Jūsu bērns sakārto savas drēbes, sakārtojiet arī savējās, ka Jūs bērns runā laipni, runājiet tā arī Jūs, utt.
IZMĒĢINIET JAUNAS DISCIPLINĒŠANAS METODES
STINGRS ATGĀDINĀJUMS – sakiet tikai to, kas ir nepieciešams, lai pārtrauktu bērna uzvedību, piemēram, noteiktā balss tonī sakiet “Nē!” vai "Pietiek!”
UZVEDĪBAS SKALA – vienojieties par sagaidāmo uzvedību, balvu, ko bērns par to saņems, kā arī izskaidrojiet nepaklausības sekas. Izveidojiet īpašu skalu jeb grafiku, kurā atzīmējiet reizes, kad bērns ir labi uzvedies. Balva var būt īpaši pasākumi ar bērnu, vai ciemošanās pie drauga, utt. Izvairieties no materiālām balvām – naudas, konfektēm.
ATMAKSA – ja bērns ir sabojājis kāda cita īpašumu, lieciet lai viņš to salabo vai par to samaksā.
PRIVILĒĢIJU ATCELŠANA – piemēram, aizliegt skatīties TV uz kādu laiku. Pārliecinieties, ka bērns ir sapratis, kāpēc viņam šī priekšrocība ir atņemta.
TIME – OUT – tas var efektīvi iedarboties, ja bērns zaudējis kontroli.
Ievediet bērnu kādā drošā telpā – telpa nedrīkst būt slēgta
Lai bērns uzturas šajā telpā, līdz nomierinās, vai arī kādu noteiktu laiku (piemēram, vienu minūti katram bērna gadam, attiecīgi 5 minūtes 5 gadus vecam bērnam)
Paskaidrojiet, ka laiks tiks pagarināts, ja bērns iznāks no istabas pārāk ātri
Kad laiks pagājis, uzslavējiet bērnu par to, ka nomierinājies
PROFESIONĀLA PALĪDZĪBA – esiet drosmīgi un meklējiet palīdzību, ja disciplinēšana kļūst par nopietnu problēmu. Palīdzību var saņemt krīžu centros, ģimeņu centros, psiholoģiskās palīdzības un atbalsta centros, sociālās palīdzības dienestos u.c.
Vairāk lasi http://www.noliecsiksnu.lv/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru